Verantwoorde afmetingen paardenbox

" Kennisbank van Vereniging Eigen Paard "

Veel paarden staan in een veel te kleine box met alle risico's van dien. Of in een onvoldoende geventileerde , niet geisoleerde stal met een veel te laag plafond en te smalle gangpaden.

De grootte van een box moet minimaal (2 x stokmaat)² zijn. Dus een paard van 1,68 m moet gestald worden in een box met de minimale afmetingen 3,36 x 3,36 ( oppervlakte 11,29 m²) .Daarbij moet de kortste wand van de stal minimaal 1,5 x de stokmaat van het betreffende paard zijn. De boxwand moet minimaal 2,20 m hoog zijn.

Dit betekent dat de huidige standaard handelsmaat van 3 x 3 m en een oppervlakte van 9 m² voor bijna alle paarden te klein is. Volgens de huisvestings adviezen van " Vereniging Eigen Paard  " en de " KNHS"  zijn zulke kleine boxen niet geschikt voor paarden maar slechts voor pony's met een stokmaat tot 1.50 !

Voor paarden wordt een minimale afmeting van 3,5 bij 3,5 m aanbevolen. Voor de plafondhoogte geldt: hoger is beter vanwege veiligheid (bij een lager plafond kan hoofdletsel ontstaan als een paard steigt) en ventilatie (bij een hoger plafond vindt meer luchtcirculatie boven de box plaats). Een groot paard vereist ook een grotere stal. Voor een paard met een stokmaat van 1.72 moet de oppervlakte minimaal 11,83 m² zijn oftewel een box met de afmetingen 3.44 x 3.44

Onze boxen zijn 3.92 x 3,75 = 14,70 m², geschikt voor paarden met een stokmaat tot 1,88 m. De plafondhoogte in onze boxen is minimaal 3,50 meter, de breedte van onze gangpaden is 3.20 meter.